Αρχαιολογικοί Χώροι στην ανατολική Κρήτη
Τρυπητός (Σητεία)
 
 
 

Έτσι ονομάζεται μικρή χερσόνησος σε απόσταση 3 χλμ. από την πόλη της Σητείας. Πιθανώς οφείλει το όνομά της σε απλό επίμηκες όρυγμα στην βραχώδη ΝΑ πλευρά Σητείατης μήκους 30 μ. πλάτους 5,50 μ. και ύψους 5 μ. Το δάπεδο έχει κλίση προς την θάλασσα. Το όρυγμα αυτό είναι τεχνητό και η μελέτη του που έγινε από τον αρχαιολόγο Κ. Δαβάρα απέδειξε ότι πρόκειται για αρχαίο νεώσοικο. Νεώσοικο ονόμαζαν οι αρχαίοι υπόστεγο φυσικό ή τεχνητό στο οποίο ανελκύοντο πλοία είτε για προστασία από τις καιρικές συνθήκες ή για επισκευές, κυρίως τους χειμερινούς μήνες κάτι δηλ. σαν το σημερινό καρνάγιο.

Ο νεώσοικος της Σητείας προστατεύεται από τους Β και ΒΑ ανέμους που είναι πιο συχνοί στην βόρεια ακτή της Κρήτης. Τα πλοία που φυλάσσονταν ήταν μεσαίου μεγέθους. Ο ξύλινος εξοπλισμός του νεώσοικου για την ανέλκυση και καθέλκυση έχει φυσικά καταστραφεί. Ο νεώσοικος της Σητείας είναι ο μόνος βεβαιωμένος στην Κρήτη και ο μελετητής του πιστεύει ότι θα πρέπει να χρονολογηθεί στους Ελληνιστικούς χρόνους πράγμα το οποίο επιβεβαιώθηκε πρόσφατα μετά την έναρξη συστηματικών ανασκαφικών εργασιών από τον συγγραφέα του βιβλίου αυτού στην περιοχή.

Μία ελληνιστική πόλη απλώνεται σε ολόκληρη την χερσόνησο και η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει σε φως τμήματα συνοικιών της καθώς και το ισχυρό αμυντικό της τείχος στην νότια πλευρά το οποίο προστατεύει και το νεώσοικο.

Μεγάλος αριθμός από αγγεία, νομίσματα, κοσμήματα και μολύβδινα σταθμία ήρθε σε φως. Οι ανασκαφές συνεχίζονται ελπίζοντας ότι επίέλους εντοπίστηκε η αρχαία Σητεία και πιθανότατα η 'Σηταία' της επιγραφής της Πραισού.

από το βιβλίο του Ν. Παπαδάκη, αρχαιολόγου: ΣΗΤΕΙΑ, 2000.

 

 

 


 

 

 

 


 
 Hotels and accommodation in Crete: Hotels Villas Apartments Studios Rooms to rentThe greek business directory (in Greek language)The comlete Crete Travel Guide
Web Design - Search engine Optimization - Dynamic ContentAdd your sale or rental Property for Free!!
Copyright © 2003 - 2018 www.crete-today.com . All Rights Reserved