Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην ανατολική Κρήτη
Σητεία

 

 
 

 

Κρητική Διατροφή

Η χρήση του ελαιολάδου στην διατροφή των Κρητικών αρχίζει από πολύ παλιά. Από τις πινακίδες της Γραμμικής Α' και Β΄ γραφής τεκμηριώνεται ότι οι Μινωίτες το χρησιμοποιούσαν στην διατροφή τους τουλάχιστον από το 1800 π.Χ.

Σήμερα, οι Κρητικοί καταναλώνουν πολύ παρθένο ελαιόλαδο σε όλα τα φαγητά τους. Το χρησιμοποιούν σε μεγάλες ποσότητες στις σαλάτες, στα τηγανητά (ψάρια, πατάτες κλπ) στα βραστά χόρτα, στις σούπες, στα λαδερά φαγητά, στα γλυκά ακόμη και στο χοιρινό κρέας!

Παράδειγμα προς μίμηση για υγεία και μακροζωία αποτελούν, σύμφωνα με όλες τις έρευνες, οι Κρήτες προηγούμενων γενεών. Οι έρευνες έδειξαν ότι το μοντέλο διατροφής που προφυλάσσει από εμφράγματα του μυοκαρδίου καθώς και από διάφορες μορφές καρκίνου είναι εκείνο που ακολουθούσε ο αγροτικός πληθυσμός της Κρήτης. Λιτή διατροφή, πλούσια σε χορταρικά, φρούτα, ζυμωτό μαύρο ψωμί, αγνό τυρί, τροφές μαγειρεμένες μ' ελαιόλαδο. Σημαντικός παράγοντας για την καλή υγεία του πληθυσμού της Κρήτης αποτελούσε επίσης η σωματική άσκηση. Η κατανάλωσή ελαιολάδου την ημέρα από τους Κρήτες ξεπερνά τα 70 γραμμάρια ημερησίως. Το μυστικό της μακροζωίας φαίνεται ότι βρίσκεται κυρίως στο ελαιόλαδο.

Τα τελευταία χρόνια προβάλλεται και κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος το μοντέλο της μεσογειακήs διατροφής. Η μεσογειακή διατροφή αντικατοπτρίζει τις τυπικές διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Νότιας Ευρώπης, δηλαδή της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Νότιας Γαλλίας και της Πορτογαλίας κατά ορισμένους. Για άλλους η γεωγραφική περιοχή περιλαμβάνει και τις μη ευρωπαϊκές περιοχές της Μεσογείου. Προβάλλεται ως η κατάλληλη διατροφή για την πρόληψη για των "ασθενειών της αφθονίας", αλλά και γιατί προάγει έναν υγιεινό τρόπο ζωής, γεμάτο ενέργεια και ευεξία, που καλό είναι να υιοθετήσουν και οι νεότερες γενιές. Είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και περιλαμβάνει ζυμαρικά, ψωμί, δημητριακά, ρύζι και πατάτες, κρέας, πουλερικά και ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, κυρίως όμως το ελαιόλαδο και το κρασί.

Οι περισσότερες από τις έρευνες που έχουν γίνει διεθνώς, αναδεικνύουν την κρητική ως το καλύτερο και πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα μεσογειακής διατροφής.

Το παρθένο ελαιόλαδο είναι ασύγκριτο για το τηγάνισμα όλων των τροφών. Κι αυτό γιατί αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες, όπου τα άλλα λάδια διασπώνται σε ενώσεις επιβλαβείς για την υγεία αλλά και γιατί κάνει τα τηγανητά πολύ νοστιμότερα από ότι τα άλλα λάδια. Το "κατηγορούν" ότι μετά από 2-3 χρήσεις μαυρίζει ελαφρά. Αυτό όμως δεν αποτελεί ελάττωμα. Αντίθετα αποτελεί απόδειξη της φυσικότητας του! Γιατί ακριβώς το σκούρο χρώμα που αποκτά μετά από μερικές χρήσεις προέρχεται από το "ψήσιμο" των φυσικών χρωστικών που περιέχονται σ' αυτό και που βέβαια δεν περιέχονται στα επεξεργασμένα λάδια όπως είναι τα ραφιναρισμένα ελαιόλαδα και τα σπορέλαια!

Ποιότητα

Στην Κρήτη οι ειδικές εδαφοκλιματικές συνθήκες και ιδιαίτερα οι ηλιόλουστες μέρες όχι μόνο του καλοκαιριού αλλά και του φθινοπώρου, η σωστή εφαρμογή των συμπερασμάτων της τοπικής έρευνας και η αγάπη των Κρητικών για την ελιά και το λάδι, επέτυχαν μια θεαματική βελτίωση στο επίπεδο της ποιότητας !

Σήμερα πάνω από 95% του ελαιολάδου που παράγεται στην Κρήτη ανήκει στην υψηλότερη ποιοτική κατηγορία του "Έξτρα Παρθένου"

Διεθνής αναγνώριση της ποιότητας

Η ποιότητα του "εξαιρετικού παρθένου" λαδιού που παράγεται στην Κρήτη αναγνωρίζεται επίσημα από διεθνείς οργανισμούς, επιστήμονες κύρους αλλά και ειδικούς γευσιγνώστες.

Η πρακτική όμως αναγνώριση της ποιοτικής υπεροχής του Κρητικού ελαιολάδου, αποδεικνύεται από την ζήτηση και προμήθεια του από μεγάλες διεθνείς και κυρίως Ιταλικές Βιομηχανίες τυποποίησης που το απορροφούν εξολοκλήρου κάθε χρόνο για να παρασκευάσουν τους υψηλότερους ποιοτικούς τύπους που παράγουν.

Όμως το Κρητικό ελαιόλαδο έχει επιτύχει και πληθώρα από διεθνη βραβεία και άλλες αναγνωρίσεις σε επίσημους διεθνείς και παγκόσμιους διαγωνισμούς.

Το εξαιρετικό παρθένο Ελαιόλαδο με την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) ΣΗΤΕΙΑ (SITIA) της Ένωσης Αγροτικών Συν/σμων Σητείας έχει επιτύχει αρκετα διεθνή βραβεία. Μερικά από αυτά είναι:

2002. Το Πρώτο βραβείο Mario Solinas του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Ποιότητας του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (International Olive Oil Council) ) για την κατηγόρια " Εντονου Φρουτωδους" (Intense Fruitiness Section)
2001.Το Πρώτο βραβείο Mario Solinas του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Ποιότητας του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου για την κατηγορία " Εντονου Φρουτωδους" (Intense Fruitiness Section)
1999. Το βραβείο "Leone d' Oro" του Διεθνούς διαγωνισμού SOL'99 στην Verona Ιταλίας
1977/8. Το Πρώτο βραβείο για την κατηγορία " παρθένο ισορροπημένο" (Virgin harmony) του Διεθνούς διαγωνισμού του Patrimonio Communal Olivarero της Ισπανίας.

Υπάρχουν όμως και πολλά άλλα ελαιόλαδα ΠΟΠ και Βιολογικά που εχουν επιτύχει σημαντικές διακρίσεις.

Αρχαίοι Έλληνες

Οι Αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν ότι το παρθένο Ελαιόλαδο είναι ευεργετικό για την υγεία και το συνιστούσαν σε πολλές περιπτώσεις όπως:

Δερματολογικές παθήσεις
Πληγές και εγκαύματα
Γυναικολογικές παθήσεις
Πρόκληση εμετού
Μολύνσεις αυτιών
Έλεγχο γεννήσεων
Σύμφωνα με τον κώδικα του πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη το ελαιόλαδο θεωρούνταν ευεργετικό για περισσότερες από 60 θεραπευτικές χρήσεις.

Η Σύγχρονη Ιατρική

Σήμερα η σύγχρονη Ιατρική επιβεβαιώνει ότι το παρθένο ελαιόλαδο είναι ευεργετικό για την υγεία και συνιστάται σε πολλές περιπτώσεις όπως:

Καρδιοαγγειακές παθήσεις
Πρόληψη καρκίνου προστάτη
Έλεγχο διαβήτη
Δίαιτα παιδιών και αθλητών
Πρόληψη καρκίνου του στήθους
Έλεγχο έλκους στομάχου
Σεξουαλική ικανότητα
Δίαιτα ηλικιωμένων

Το Μυστικό της Μακροζωίας των Κρητικών

Η περίφημη μελέτη των επτά χωρών, την οποία σχεδίασε ο Anzel Keys, όταν δημοσιεύτηκε το 1980 αποκάλυψε ότι το επίπεδο υγείας των Κρητικών ήταν το καλύτερο στον κόσμο. Οι καρκίνοι και τα καρδιαγγειακά ήταν σπάνια, αφού οι θάνατοι οι οφειλόμενοι σε αυτά ανά 100.000 άτομα στην Κρήτη ήταν μόνο 9 έναντι 466 στην Φιλανδία. Κι αυτό αποδείχτηκε ότι οφειλόταν στην διατροφή των Κρητικών που έχει σαν κύριο συστατικό της το ελαιόλαδο.

 

 
Extra Virgin Oilive Giannis Tsimitakis Family
 

Extra Virgin Oilive Oil from Manolis & Nikos Papadakis

 
 

 

 

 
 Hotels and accommodation in Crete: Hotels Villas Apartments Studios Rooms to rentThe greek business directory (in Greek language)The comlete Crete Travel Guide
Web Design - Search engine Optimization - Dynamic ContentAdd your sale or rental Property for Free!!
Copyright © 2003 - 2017 www.crete-today.com . All Rights Reserved